Συμβασιούχοι γιατροί και οδοντίατροι του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ

Συμβασιούχοι γιατροί και οδοντίατροι του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ

Αρ. Πρωτ. 17100/30.05.2011

Προς Υπουργό:

- Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης  

Ένας αριθμός 900 συμβασιούχων ιατρών και οδοντιάτρων, που υπηρέτησαν με σύμβαση ορισμένου χρόνου για ένα ή δυο έτη κατ' ελάχιστον από το 2006 και μετά (αρκετοί 5 χρόνια) στο ΙΚΑ ΕΤΑΜ, δεν έχουν ανανεώσει τη σύμβασή τους ή έχουν απολυθεί.

Αυτοί οι ιατροί και οδοντίατροι κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Ιδρύματος και η προσφορά τους στην Υγεία των ασφαλισμένων υπήρξε καθοριστική.

Με τον Ν.3846/2010(αρθ.19παρ.8β) και μετά από συναίνεση της Πανελλήνιας  Ομοσπονδίας Γιατρών ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ), το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης προχώρησε σε τροποποίηση του Ν.3518/2006 (αρ.37παρ.19, για συμβάσεις έργου μέχρι 10% των οργανικών θέσεων, δηλαδή 871 γιατροί - οδοντίατροι) ώστε να προσληφθούν 1.500 γιατροί - οδοντίατροι με σύμβαση έργου, προκειμένου να καλυφθούν οι πάγιες ανάγκες του Ιδρύματος, καθώς δημιουργήθηκαν αρκετά κενά από την αποχώρηση γιατρών λόγω συνταξιοδότησης.

Υπενθυμίζεται ότι υπάρχει απόφαση του ΔΣ του ΙΚΑ ΕΤΑΜ (από τα μέσα του 2009) για σύσταση 1.600 θέσεων γιατρών και οδοντιάτρων αορίστου χρόνου, η οποία μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί.

Η συμφωνία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με την Ομοσπονδία των Γιατρών προέβλεπε την ανανέωση των συμβάσεων των 900 περίπου γιατρών-οδοντιάτρων που υπηρετούσαν με σύμβαση έργου από το 2006-2011 καθώς και την πρόσληψη άλλων 600 γιατρών-οδοντιάτρων  για κάλυψη των υφιστάμενων κενών.

Προ εξαμήνου, το ΔΣ του ΙΚΑ ΕΤΑΜ με την υπ΄  αριθμ. 188/30-9-2010 απόφασή του ενέκρινε την πρόσληψη με σύμβαση έργου 1.400 ιατρών και οδοντιάτρων από το ΙΚΑ ΕΤΑΜ. Απομένουν για έγκριση άλλες 100 θέσεις  οικογενειακών γιατρών.

Σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις της προκήρυξης, θα δίνεται προτεραιότητα σε όσους έχουν ήδη υπηρετήσει σε Ασφαλιστικούς Οργανισμούς στο Δημόσιο και στο ΙΚΑ ΕΤΑΜ με οποιαδήποτε σχέση εργασίας.

Ωστόσο, υπάρχουν καταγγελίες από τον Ιατρικό Σύλλογο Πειραιά και άλλους Ιατρικούς Συλλόγους, καθώς και από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιατρών ΙΚΑ, ότι προσλαμβάνονται κατά προτεραιότητα ιατροί και οδοντίατροι που δεν έχουν εργασθεί στο Ίδρυμα  ή σε άλλο Ασφαλιστικό Οργανισμό.

Ερωτάται η κα. Υπουργός

- Γιατί, σύμφωνα με τους όρους της υπ΄ αριθμ. 188/30-9-2010 απόφασης του ΔΣ του ΙΚΑ ΕΤΑΜ για την κατά προτεραιότητα πρόσληψη των ήδη διατελεσάντων συμβασιούχων ιατρών και οδοντιάτρων του ΙΚΑ ΕΤΑΜ, οι 900 συμβασιούχοι ιατροί και οδοντίατροι του ΙΚΑ ΕΤΑΜ δεν έχουν ακόμα επαναπροσληφθεί;

Απάντηση Υπουργείου

                                                       

Oι Ερωτώντες Βουλευτές                                                                             

Νικολόπουλος Νικόλαος 

Καράογλου Θεόδωρος

Καριπίδης Αναστάσιος